Jos pääsisit eroon tiedostamattomista ennakkoluuloistasi, miten hyvä tiimisi olisi?

 In Johtaminen

Kukaan meistä ei ole syntynyt uskomaan, että sukupuoli, ihonväri tai pituus määrittelee, kuka on hyvä johtaja. Sen sijaan meillä on opittuja vääriä uskomuksia ja tiedostamattomia ennakkoluuloja ohjaamassa ajatteluamme.

Uskomukset ja ennakkoluulot eivät pelkästään vaikuta päätöksiimme, vaan ne myös vääristävät sitä, miten havaitsemme ja muistamme asioita. Tiede osoittaa, että kyse ei ole henkilökohtaisista valinnoista vaan siitä, miten ihmisaivot on koulutettu yhdistämään vääriä käsityksiä tiettyihin piirteisiin. Neuropsykologi Donald Hebb on nimennyt prosessin ”neurons that fire together wire together”.

Yritysten politiikat osaavat ottaa yleensä tiedostetut ennakkoluulot huomioon sisäisissä ohjeistuksissaan. Yritykset esimerkiksi korostavat syrjimättömyyttä rekrytoinneissaan ja seuraavat sukupuoli- ja ikäjakauman kehitystä. Sen sijaan tiedostamattomat ennakkoluulot, joita on vaikeampi havaita ja käsitellä, ovat suurin syy monimuotoisuus-, inkluusio- ja tasa-arvohaasteisiin.

Tiedostamattomat ennakkoluulot murentavat luottamusta, estävät psykologista turvallisuutta, ja johtavat tehottomiin ja heikosti suoriutuviin tiimeihin. Kun ennakkoluuloja ja niiden vaikutusta ei tunnisteta, esihenkilöt eivät myöskään osaa puuttua ongelmiin, vaan luovat tahtomattaankin eriarvoisuuden tunnetta tiimeihinsä.

Hyvä uutinen on, että kun ennakkoluulot tunnistetaan, niistä voidaan poisoppia. Anu Guptan* mukaan viiden rutiinin avulla tiimit voivat vähentää väärien oletusten vaikutusta päätöksentekoon.

Nämä ns. PRISM rutiinit ovat:

🌱 Toisen ihmisen asemaan asettuminen (Perspective Taking) lisää empatiaa, ja auttaa tunnistamaan toisten kokemukset

🌱 Prososiaalinen käyttäytyminen (Prosocial Behaviour) on joukko keinoja, joiden avulla mieli suunnataan kohti positiivisia asioita, ja samalla vähennetään väärien käsitysten aiheuttamia negatiivisia tunteita

🌱 Individuaation (Individuation) avulla pyritään erottamaan henkilöön liittyvät esimerkiksi käyttäytymiseen liityvät ennakko-oletukset, ja löytämään sen sijaan yksilölliset vahvuudet

🌱 Stereotypioiden korvaaminen (Stereotype Replacement) on visualisointiharjoitus, jossa mieleen nousevat stereotypiat korvataan aktiivisesti tosiasioihin perustuvilla positiivilla esimerkeillä

🌱 Mindfulnessin taas on huomattu olevan tehokas työkalu ennakkoluulojen tiedostamiseksi

Työyhteisöissä tiedostamattomien ennakkoluulojen vähentäminen kannattaisi ottaa viimeistään nyt agendalle. Tunnistamalla oman työyhteisön ennakkoluulot ja vaikuttamalla niihin vahvistetaan luottamusta, luovuutta ja psykologista turvallisuutta, mikä parantaa taas yrityksen tulosta ja vähentää turhia kustannuksia.

Tutkimusten mukaan asiat voidaan muuttaa alle kolmessa viikossa, mikäli ne ovat päivittäisellä agendalla!

Niin – miten hyvä tiimisi voisikaan olla?

*Lue lisää HBR:n artikkelista:
A Simple Exercise to Help You Check Your Biases (Oct 24, 2024)

Recommended Posts