Tulevaisuuden ennakointi: Epäjatkuvuudet, nousevat ilmiöt ja heikot signaalit

 In Strategia, Tulevaisuuden ennakointi

Markkinatiedon ja ennakoinnin maailmassa kriittinen painopiste on ympäristön muutosten seurannassa. Tällä pyritään varmistamaan muutosten tunnistaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yksi ennakoinnin keskeisistä kategorioista keskittyy epäjatkuvuuskohtiin, nouseviin ilmiöihin ja heikkoihin signaaleihin, mitkä ovat ennakoinnissa käytettävän Horizon Scanning -prosessin avainkomponentteja. Horizon Scanning, jota usein kuvataan laajemman ennakointiprosessin perustavanlaatuisena vaiheena, on elintärkeä tulevaisuustiedon ja -näkemysten keräämisessä.

Epäjatkuvuuksien ja nousevien ilmiöiden ymmärtäminen

Epäjatkuvuudet ja nousevat ilmiöt ovat merkkejä huomattavista muutoksista trendeissä tai aiemmissa kehityskuluissa, ja ne voivat ilmetä kiihtymisinä, hidastumisina tai käynnissä olevan kehityksen päättymisenä. Tällaiset muutokset voivat olla odotettuja tai odottamattomia, mikä tekee organisaatioiden hereillä pysymisestä ja sopeutumiskyvystä olennaista.

Nousevat ilmiöt ovat vasta muotoutumassa olevia ilmiöitä. Ne voivat johtaa uusiin skenaarioihin ja dynamiikkoihin työympäristössä ja toimia usein laajempien muutosten esiasteina. Näiden tunnistaminen varhaisessa vaiheessa voi tarjota kilpailuetua ja varmistaa tulevaisuuteen varautumisen.

Heikot signaalit: Muutoksen varhaiset indikaattorit

Heikot signaalit ovat hienovaraisia, varhaisia tietoja, jotka viittaavat mahdollisiin epäjatkuvuuskohtiin ja nouseviin ilmiöihin. Esimerkkejä ovat esimerkiksi varhaisessa vaiheessa olevat teknologiat tai uudet yhteiskunnalliset käytännöt, joita ei vielä laajasti tunnisteta. Nämä signaalit ovat usein pienen asiantuntija- tai tarkkailijaryhmän ymmärtämiä ja voivat kasvaa merkittäviksi trendeiksi, häipyä pois tai toimia varoituksina häiriötapahtumille, joita kutsutaan ”villeiksi korteiksi”.

Heikkojen signaalien tunnistaminen varhain mahdollistaa organisaatioille kyvyn ennakoida mahdollisia läpimurtoja tai häiriöitä, ja toimia proaktiivisesti. Heikkojen signaalien tunnistaminen ja tulkinta on strategisen ennakoinnin kulmakivi.

Villit kortit ja Science Fiction: Mahdollisten tulevaisuuksien tutkiminen

Toinen ennakoinnin tärkeä kategoria keskittyy kokonaan uusien mahdollisuuksien kuvittelemiseen, vapautuen menneisyyden realiteeteista. Tähän luovaan prosessiin kuuluvat villit kortit ja Science Fiction.

Villit kortit

Villit kortit ovat spekulatiivisia skenaarioita, joilla on pieni todennäköisyys, mutta suuri vaikutus. Ne perustuvat tämän päivän kysymyksiin, jotka projisoidaan rohkeasti tulevaisuuteen. Luonteeltaan ne ovat äkillisiä, harvinaisia, odottamattomia ja mullistavia. Esimerkkejä toteutuneista villeistä korteista ovat Tšernobylin onnettomuus, 9/11, vuoden 2008 finanssikriisi ja COVID-19-pandemia. Vaikka nämä tapahtumat ovat ennalta-arvaamattomia, ne korostavat tarpeen rakentaa resilienssiä ja kehittää strategioita häiriöihin varautumiseksi.

Science Fiction

Science Fiction tutkii mielikuvituksellisia tulevaisuuksia teknologisten, yhteiskunnallisten, ympäristöllisten, poliittisten, taloudellisten tai tieteellisten edistysaskeleiden ja niiden vaikutusten kautta. Vaikka se onkin täysin fiktiivistä, Science Fiction tarjoaa luovan alustan tulevaisuuden suunnittelulle ja siihen valmistautumiselle. Nämä usein kiihdyttävät innovaatiota, ja antavat organisaatioille mahdollisuuden tutkia epätavanomaisia ideoita ja kuvitella mullistavia tulevaisuudenkuvia. Joissain tapauksissa Science Fiction toimii itseään toteuttavana ennusteena, vaikuttaen todellisiin kehityskulkuihin.

Käyttötarkoituksia

Tulevaisuustiedon soveltaminen määrittyy kunkin organisaation tarpeiden mukaan. Yhteisiä käyttötarkoituksia ovat kuitenkin:

  • Varhaiset varoitukset: Mahdollisten uhkien ja mahdollisuuksien tunnistaminen proaktiivisuuden varmistamiseksi.
  • Tulevaisuuden huomioiva päätöksenteko: Varmistetaan, että strategiat ja suunnitelmat ottavat huomioon olennaiset tulevaisuuden muutokset.
  • Ajatusjohtajuus: Organisaation maineen vahvistaminen tulevaisuusajattelun kautta ja inspiroivien keskustelujen synnyttäminen sidosryhmien kanssa.
  • Innovaatioiden edistäminen: Tulevaisuuden markkinatarpeiden ennakointi ja tehokas vastaaminen niihin.
  • Riskien arviointi: Strategioihin ja tavoitteisiin liittyvien mahdollisten riskien ymmärtäminen ja niiden lieventäminen.

Merkitys organisaatioille

Tulevaisuustieto on olennaista kaikille pitkän aikavälin päätöksille, suunnitelmille tai prosesseille. Ilman sitä organisaatiot ottavat riskin jäädä pelkän taaksepäin katsovan tiedon varaan, joka ei välttämättä ota huomioon tulevaisuuden vaikutuksia. Tämä lisää vältettävissä olevien riskien ja menetettyjen mahdollisuuksien todennäköisyyttä.

Tulevaisuuden ennakoinnin ottamisella aktiiviseen työkalupakkiin organisaatiot vähentävät ”tuntemattomien tuntemattomien” riskiä ja rakentavat kattavamman ymmärryksen mahdollisista tulevaisuuksista. Tämä ennakointi mahdollistaa proaktiivisen päätöksenteon, varmistaen resilienssin ja sopeutumiskyvyn jatkuvasti muuttuvassa maailmassa.

Lähde: Futures Intelligence: How to Turn Foresight into Action, Edited by Tuomo Kuosa and Max Stucki, Futures Platform eBook 2021.

Recommended Posts
Foresight 2