Seuraava globaali megaepookki alkaa noin 2030

 In Tulevaisuuden ennakointi

Kirjoittaja: Futuristi, tutkija ja tohtori Tuomo Kuosa

Tällä hetkellä näkemämme maailman myllerrys ei johdu pelkästään Trumpista ja hänen seuraajiensa vastuuttomasta politiikasta, joka tulisi ikään kuin jostain tyhjiöstä. Kyse ei myöskään ole heiluriliikkeestä, jossa nyt vallalle päässyt kansalliskonservatiivinen politiikanteko kohta häviäisi ja palaisimme takaisin Obaman, Reaganin tai Rooseveltin ajalle. Se mitä nyt näemme, on looginen epookkimuutos maailmanhistoriassa. Pidämmepä siitä tai emme voidaan sanoa, että olemme nyt siirtymässä uudelle aikakaudelle, jossa lähes kaikki kohtaamamme peruskäytännöt ja periaatteet ovat erilaisia, kuin mihin olemme tottuneet. Tämä johtopäätös syntyy neljästä lähteestä: makrohistoriallisesta analyysistä, kompleksisuusteoriasta, maailmassa nähtävistä muutoksista ja tulevan yhteiskunnallisteknologisen muutoksen näkymistä.

Käsittelin nykyistä epookkimuutosta ensimmäisen kerran heti kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyssodan Ukrainaan 2022. Kyseisessä kirjasessa (https://www.researchgate.net/publication/360312971_EPOCH_CHANGE_THE_REVOLUTION_AHEAD_OF_US) pyrin hahmottamaan maailmassa nähtävää muutosta ennen kaikkea zeitgeist käsitteen ja kompleksisuusteorian periaatteista käsin.

Zeitgeistin periaatteen mukaan, kun aika on kypsä muutokselle mikään mahti maailmassa ei sitä voi pysäyttää. Kompleksisuusteorian mukaan taas voidaan esittää, että avoimet systeemit käyvät jossain olemassaolonsa vaiheessa läpi kolme itseuudistumisen sykliä, jotta ne pystyisivät säilymään toimintakykyisinä pidemmän aikaa. Nämä syklit ovat: 1. rakenteen hajoaminen/bifurkaatio/entropian poistaminen, 2. uudelleen rakentuminen/kasvu, 3. muutospaineen kasvaminen/entropian lisääntyminen, ja taas uuden syklin käynnistyminen vaiheesta yksi. Tämän pohjalta kirjasessa esitettiin, että jos avoimelta systeemiltä, kuten vaikkapa yhteiskunnalta puuttuvat riittävän hyvät paineen tasauksen venttiilit, se alkaa ylikuumentua kuin painekattila ja lopulta räjähtää tai sitten se vain hajoaa tai hiipuu pois vähitellen.

Kirjasessa käsiteltiin Ukrainan sotaa edeltäneitä tapahtumia, jotka esitettiin yhteiskunnallisen paineen kasvun merkkeinä. Itse sodan syttyminen esitettiin merkkinä siitä, että uusi sykli on lähtenyt käyntiin alkaen jälleen vaiheesta yksi ”rakenteen hajoaminen”. Tätä voidaan kutsua yhteiskunnallisen epookin vaihdokseksi. Kirjasessa valotettiin vähän myös sitä miltä tuleva vasta rakentumaan lähtevä epookki voisi näyttää tai minkä pohjalta se lähtee rakentumaan.

Kirjasen kirjoittamisen aikaan en ollut vielä tehnyt varsinaista makrohistoriallista analyysiä aiheeseen. Vain Ranskan suuren vallankumouksen jälkeinen aika oli jossain määrin analysoituna. Analyysissä ei myöskään huomioitu muita yhteiskunnallisen muutoksen syklistä luonnetta selittäviä takaisinkytkentämalleja eli perimmäisiä muutokset tietyssä järjestyksessä liikkeelle sysääviä ajureita. Kuten todettua vain kompleksisuusteoriaa oli käytetty tähän tarkoitukseen 2022 julkaistussa kirjasessa.

Nyt olen vihdoin analysoinut muiden makrohistorioitsijoiden käyttämät takaisinkytkentämallit. Mallit menevät kolmen pääkategorian alle: taloudelliset vaikeudet ja uudet teknologiset alustat, teoriat yhteiskunnallisen yhteenkuuluvuudentunteen heikkenemisestä ja luonnollisista elinkaarista, sekä sosiaalipsykologiset selittävät tekijät, kuten sukupolvien vaihtuminen. Malleissa toistuvat syklit taas voidaan tiivistää seuraaviin: mikrosyklit (n. 12-vuotta), metasyklit (n. 50-65-vuotta) ja makrosyklit (n. 100-130-vuotta). Olen myös itse verrannut näitä malleja todellisiin toteutuneisiin muutoksiin aina tasavaltalaisen Rooman perustamisesta lähtien. Näistä tuloksista tosiaan hahmottuu varsin systemaattisesti toisiaan seuraavia lyhyitä, keskipitkiä ja pitkiä syklejä.

Kun ulotin tarkastelun tasavaltalaisen Rooman perustamiseen saakka, löysin jotain, jota muut makrohistorioitsijat eivät olleet havainneet. Läpi historian kulkee noin 250-vuoden mittaisia megasyklejä, jotka toistuvat jopa säännönmukaisemmin, kuin lyhyemmät syklit. Tästä tehty yksi merkittävin havainto oli se, että tasavaltalaisen Rooman perustamisen ja vuoden 2030 välistä löytyy kymmenen mega sykliä, jotka kaikki ovat olleet suuresti tai jopa kokonaisvaltaisesti erilaisia, kuin näitä edeltänyt ja niitä seurannut mega sykli. Toinen hyvin merkittävä löydös oli se, että seuraava megasyklien vaihdos näyttäisi asettuvan noin vuoden 2030 tienoille. Kaikki eri takaisinkytkentämalleista johdetut ajoitukset näyttäisivät johtavan samaan johtopäätökseen, kun ne tuodaan samaan tarkasteluun ja synkronoidaan ajallisesti.

Palataan alun kysymykseen. Johtuuko tällä hetkellä näkemämme maailman myllerrys Trumpin ja hänen seuraajiensa vastuuttomasta politiikasta, joka tulisi ikään kuin jostain tyhjiöstä, ja onko siinä kyse vain heiluriliikkeestä, jossa nyt vallalle päässyt kansalliskonservatiivinen politiikanteko kohta häviää ja palaamme takaisin Obaman, Reaganin tai Rooseveltin ajalle?

Jos uskomme historiassa toistuviin makrohistoriallisiin sykleihin niin vastaus on ei. Nyt nähtävässä myllerryksessä on kyse megaepookin vaihtumisesta, mikä vie meidät aikakaudelle, jossa vallitsevat täysin eri käytännöt ja periaatteet, kuin ne, joihin olemme tottuneet. Maailman talouden, geopolitiikan, turvallisuusympäristön ja -rakenteiden muutos, politiikanteon, demokratian ja kansainvälisten organisaatioiden rooli, yleinen teollisen- ja palvelutuotannon tapa ja sosiaalinen arvomuutos jne olivat kaikki tuloillaan joka tapauksessa. Jos Trump ja hänen hallintonsa eivät olisi ottaneet muutoksen kiihdyttäjän paikkaa, niin sen olisi ennemmin tai myöhemmin ottanut joku muu.

Kuten toisessa kappaleessa todettiin, yhteiskunnallisen muutospaineen merkit ovat viime vuosina olleet selkeitä. Voidaankin sanoa, että nyt olemme juuri läpikäyneet vaiheen 3. ” yhteiskunnallisen muutospaineen lisääntyminen / entropian kasvu” ja siirtyneet seuraavan mega syklin vaiheeseen 1. ”rakenteen hajoaminen / bifurkaatio / entropian poistaminen”. Tästä näkökulmasta tarkasteltuna esimerkiksi Elon Muskin johtama DOGE tekee USA:n hallinnon entropian poistoa, poliittista puhdistusta ja bifurkaatiota, joka johtaa uuteen järjestykseen ja käytäntöihin. Seuraavaksi tämän prosessin laineet tulevat iskemään läpi maapallon ja muuttamaan kaikkea. Tämä tapahtuu, vaikka monet nyt läpiviedyt muutokset eivät osoittautuisikaan menestyksekkäiksi ja tulisivat matkan varrella vaihdetuiksi muunlaisiin käytäntöihin.

Jatkan aiheen käsittelyä pidemmässä julkaisussa ja tulevissa blogi kirjoituksissani. Aiheen käsittely tulee sisältämään ainakin eri pituisten syklien logiikan ja takaisinkytkentämallien roolin näissä. Käsittelen myös USA:n nykyisen politiikan vaikutuksia yhdessä muiden noin 2030 paikkeilla muotoutumaan alkavan mega epookin kehityspiirteiden kanssa.

Recommended Posts
Foresight - tulevaisuuden ennakointi