Volitio – tahdonvoimaa tavoitteiden saavuttamiseen työelämässä
Kiinnostuin volitiosta ”Systemic Business Coach”-opintojeni kautta. Asia on periaatteessa hyvin yksiselitteinen ja itsestään selvä, mutta siitä yllättävän vähän puhutaan työelämässä. Johtajille ja esihenkilöille painotetaan motivoinnin merkitystä ja motivoituneen työntekijän lisäarvoa. Olisiko kuitenkin aika ottaa keskusteluun rinnalle myös pohdinta siitä, miten volitiota eli tahtoenergiaa voidaan vahvistaa?
Työelämä vaatii yhä enemmän itsensä johtamisen taitoja. Kyky motivoitua, asettaa tavoitteita ja pysyä suunnassa muuttuvissa tilanteissa korostuu niin asiantuntijatyössä kuin esihenkilörooleissakin. Kuitenkin yksi psykologinen ulottuvuus jää usein huomiotta, vaikka sen merkitys onnistumisen ja aikaansaamisen kannalta on keskeinen: volitio, eli tahdon toiminta ja toimeenpanokyky.
Motivaatio on halu, volitio on tahtoenergiaa
Motivaatio ja volitio liittyvät molemmat tekemiseen ja tavoitteiden saavuttamiseen, mutta niiden luonne on erilainen. Motivaatio on yksilön halu ja aikomus tehdä jotakin, se saa meidät kiinnostumaan, innostumaan ja aloittamaan. Kun olemme motivoituneita, valitsemme usein mukavia, itsellemme mieluisia tehtäviä, jotka tuottavat tyydytystä ja ovat itsessään kiinnostavia.
Volitio puolestaan tarkoittaa ehdotonta sitoutumista tavoitteen saavuttamiseen. Se on tahdonvoimaa, joka käynnistää toiminnan ja pitää sen yllä silloinkin, kun tekeminen ei ole helppoa, mukavaa tai motivoivaa. Volitiotaitoinen ihminen ei valitse tehtäviä vain sen perusteella, mikä tuntuu hyvältä, vaan hän valitsee tavoitteen kannalta tärkeät tehtävät, vaikka ne olisivat vaativia tai epämiellyttäviä.
“Se, että innostuu helposti uusiin asioihin, tehtäviin ja projekteihin, on merkki vahvasta motivaatiosta. Se, että kokee ongelmia tehtävien suorittamisessa tai tuntee syyllisyyttä siitä, että ne jäävät kesken tai kokonaan toteuttamatta, on tyypillisesti osoitus puutteellisesta volitiosta.” (Parppei 2018)
Miksi volitio on tärkeä työelämässä?
Työelämä ei tarjoa jatkuvaa inspiraatiota ja intoa, vaan usein joudumme tekemään asioita, jotka eivät tuota välitöntä mielihyvää. Juuri näissä hetkissä volitio erottaa aikaan saavat ihmiset niistä, jotka jäävät jumiin keskeneräisyyksiin tai jatkuvaan suunnitteluun.
1. Itsensä johtaminen
Volitio on keskeinen osa itsensä johtamista. Se auttaa pysymään suunnitelmassa, sitoutumaan arjen tavoitteisiin ja viemään työtehtävät maaliin, erityisesti silloin, kun motivaatio hiipuu.
2. Sinnikkyys ja resilienssi
Tahdonvoima mahdollistaa eteenpäin menemisen epäonnistumisten, palautteen tai kiireen keskellä. Volitio toimii siltana hetkellisen epämukavuuden ja pitkäaikaisen onnistumisen välillä.
3. Tavoitteellinen tekeminen
Kun työpäivän tehtävälista täyttyy, motivoitunut henkilö tekee mieluisia asioita, mutta volitiotaitoinen valitsee ne, jotka vievät häntä tai tiimiä kohti tärkeintä tavoitetta. Tällainen henkilö kykenee priorisoimaan, luopumaan hetkellisestä mukavuudesta ja keskittymään olennaiseen.
4. Toimeenpanokyky
Ideoita syntyy monilla, mutta niiden toteuttaminen vaatii enemmän. Volitiota omaavat työntekijät ovat niitä, jotka eivät pelkästään ideoi vaan tekevät, viimeistelevät ja ottavat vastuuta lopputuloksista.
Miten kehittää volitiota?
Hyvä uutinen on, että volitio ei ole synnynnäinen ominaisuus, vaan taito, jota voi kehittää. Tässä muutamia keinoja:
- Selkiytä tavoitteet: Kun tiedät mitä haluat saavuttaa, on helpompi ohjata toimintaasi sitä kohti.
- Pilko tehtävät: Aloittamisen kynnys madaltuu, kun suurista kokonaisuuksista tehdään konkreettisia ja hallittavia osia.
- Rakenna rutiineja: Tahdonvoima on rajallinen resurssi – rutiinit auttavat toimimaan ilman jatkuvaa valintaa tai päätöksentekoa.
- Harjoittele epämukavuutta: Tietoisen epämukavuusalueelle menemisen kautta volitio vahvistuu.
- Pyydä apua, käytä coachingia: Kaikkea ei tarvitse osata yksin. Hyvä coach osaa ohjata ajatteluasi eteenpäin ja oivalluttaa löytämään keinoja volition vahvistamiseksi.
Motivaatio siis innostaa, volitio vie perille
Motivaatio saa meidät liikkeelle, se tuo intoa, merkitystä ja suuntaa. Mutta ilman volitiota motivaatio voi jäädä pelkäksi aikomukseksi. Työelämässä menestyvät ne, jotka kykenevät toimeenpanemaan asioita määrätietoisesti myös ilman jatkuvaa innostusta.
Motivaatio on siis tärkeä lähtökohta, mutta volitio on se, mikä vie työntekijän ja tiimin tavoitteeseen saakka.
Kirjoittaja on Kasvutoimisto IHMEen konsultti, joka paraikaa opiskee Coachiksi ja valmentaa yrityksen johtotehtävissä toimivia saavuttamaan omia tavoitteitaan.